Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja

Jasenka Begić

Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja

Diplomirala komparativnu književnost i lingvistiku (smjer primijenjena lingvistika) 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od iste godine  u CeKaPeu vodi radionicu copywritinga. Sada već višegodišnje iskustvo stekla je uređujući i pišući za specijalizirane portale, kampanje i male poduzetnike. Prošla nebrojeno neformalnih edukacija kao što su one Instituta za management, Plavog ureda i BIZkoshnice.

Certificirana je voditeljica izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova prema Project Cycle Management metodi, dobivenim na Otvorenom učilištu Algebra. Njezino primarno područje rada je medijska kultura, suvremena europska književnost, semiotika književnosti, održivi projekti u kulturi te društveno odgovorno poslovanje.

Jasenka o projektu:

“Radionice čitanja u sklopu književnog kluba u Domu za starije i nemoćne osobe Petrinja provode se u svrhu aktivnog uključivanja korisnika doma u razgovor o suvremenoj hrvatskoj i svjetskoj književnosti. Provođenjem radionica korisnike se potiče na učenje, razmišljanje, kritičku diskusiju te argumentirano izražavanje o djelima dva odabrana autora. Osnovani književni klub u Petrinji uključuje sudjelovanje 10 do 20 sudionika/ca te je rad podijeljen u dvije faze: u prvoj se fazi obrađuje zbirka drama ‘Suze i smijeh’ Mire Gavrana te ‘Priče za razmišljanje’ Jorge Bucayja. Dodatno, u prvoj je fazi planiran posjet Tomislava Zajeca, kao renomiranog suvremenog hrvatskog dramatičara, dok nam se u drugoj fazi pridružuje Roman Simić, urednik u izdavačkoj kući Fraktura koja stoji iza ‘Priča za razmišljanje’.

Rad s korisnicima doma pokazao je kako su stariji ljudi izuzetno zainteresirani za ovakvu vrstu aktivnosti te izvrsno prihvaćaju ideju književnog kluba i radionica čitanja. Naime, aktivnosti koje doprinose kognitivnom razvoju te razgovor o književnosti vesele ih, ispunjavaju njihovo vrijeme korisnom aktivnošću te omogućuju njihovo aktivno sudjelovanje u kulturi. Ono što ih posebno veseli jest međusobno druženje, druženje s mlađom osobom te dobivanje prilike za razgovor sa živućim autorima i aktivnim akterima u umjetničkoj i književnoj sceni.

Iako mnogi od korisnika imaju najniže ili niske razine obrazovanja, zahvaljujući neformalnom pristupu i opuštenoj atmosferi, dovoljno su samopouzdani aktivno se uključiti u razgovor te izraziti svoje mišljenje. Osobito, izražavaju zadovoljstvo odabranim temama, osobito tekstovima koji se odnose na njima bliske teme i tematiziranje prolaznosti života, starosti, odgoja te muško-ženskih odnosa. Realizacija književnog kluba u Petrinji pokazala je nužnost razvoja aktivnosti ovoga tipa, osobito zato što korisnicima osigurava intelektualno-utemeljeni angažman s jedne strane, dok s druge priliku za razgovor sa stručnjacima i umjetnicima s kojima inače ne dolaze često u doticaj. U konačnici, utječe se na podizanje kvalitete njihova života te pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje i samopouzdanje. “