Dom za starije osobe Trešnjevka

JELENA ZLATAR GAMBEROŽIĆ

Dom za starije osobe Trešnjevka

Jelena Zlatar Gamberožić rođena je 24. rujna 1982. godine u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006. godine i od tada je zaposlena u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Bavi se sociologijom prostora. Doktorirala je 2012. godine s disertacijom Utjecaj društvenih aktera na urbane transformacije i obnovu Zagreba nakon 2000. godine. Autorica je brojnih znanstvenih članaka i urednica znanstvenih zbornika. Također je i dopredsjednica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu (CeKaPe). 

Njezina kratka priča Nedostaje objavljena je u zbirci priča „Krom i pakao“ (CeKaPe, 2012.). Priče su joj objavljene u domaćim i stranim književnim časopisima. 

Autorica je znanstvene knjige „Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka analiza“ (Plejada i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, 2013.), zbirke priča „Odjavna karta“ (CeKaPe, 2014.), romana „Slijepa točka“ (CeKaPe, 2015.), zbirke priča „Ticala“ (Hena com, 2016.) i zbirke priča „Strani gradovi“ (CeKaPe, 2018).

Jelena o projektu:

“Na radionici u sklopu projekta ‘Nikad nije kasno’ u domu za starije osobe na Trešnjevci u obradu su izabrana sljedeća djela: ‘Nevidljiva žena’ Slavenke Drakulić, ‘Plovna mjesta’ Sanje Baković i ‘Divljakuša’ Marine Šur Puhlovski. Radionica je strukturirana od samostalnog čitanja navedenih dijela između radionica te čitanja na satovima koje prethodi komentiranju pročitanih priča i pjesama.

Prvi cilj radionice je pročitati odabrane knjige te ih analizirati i raspravljati na  radionici. Drugi cilj je pisanje o temama o kojima se raspravlja na satovima (starost, nevidljivost, prolaznost itd.) te, na kraju radionice, priprema i objava zbornika koji će se sastojati od radova polaznika. Treći cilj je dovođenje gostiju, konkretno dva gosta pisca i njihovo predstavljanje te razgovor s njima. U sklopu ove radionice bit će predstavljeni pjesnik Branko Čegec i pjesnikinja Sanja Baković čija se zbirka pjesama također obrađuje i na satovima.

Polaznici su jako zainteresirani za dogovorenu literaturu, čitaju, slušaju i doprinose u razgovorima različitim dojmovima, utiscima kao i vlastitim iskustvima. Na svakom satu analiziraju se priče, pjesme i komentira dosad pročitano. Također, neki od polaznika pišu pjesme i kratku prozu pa se njihovi radovi komentiraju i o njima se raspravlja na kraju svakog sata. U navedenom vremenskom roku projekta na radionici će se (usmeno, a djelomično i pismeno) obraditi sve navedene knjige i teme. “