Književni klubovi

U tri književna kluba koji se održavaju u tri doma za starije osobe (dva u Zagrebu – Maksimir, Trešnjevka i jedan u Petrinji) čitaju se djela  suvremenih autora i klasici svjetske i hrvatske književnosti, poštujući pri izboru knjiga ineteres i želje korinika/ca, te se o pročitanim tekstovima, razgovara, raspravlja na otvoren, kritički način, razgovarajući o kontekstu u kojem su djela nastala i o njima najvažnijim temama koje knjige otvaraju. Autori djela koja se obrađuju na književnim klubovima doći će u posjet korisnicima domova te će s njima razgovarati o percepciji teksta, a na završnom susretu u travnju 2019. korisnici domova će, zajedno s autorima koje su čitali/e i voditeljima radionica, predstaviti teme o kojima su diskutirali.

Književni klubovi se održavaju u grupi od 6 do 10 polaznika/ca. Svaki klub obrađuje po nekoliko djela. Klubove vode profesori jezika i književnosti, a kao gosti/predavači sudjeluju i pisci.

U Domu za starije osobe Maksimir korisnici/polaznici polaznici čitaju “Pohvala starosti” Pavla Pavličića, “Tajni dnevnik Hendrika Groena” Hendrika Groena i poeziju hrvatskih pjesnika Danijela Dragojevića, Miroslava MIćanovića, Branka Čegeca, Dorte Jagić.

Voditeljica je Jagna Pogačnik.

U domu za starije osobe Trešnjevka korisnici/polaznici čitaju “Nevidljiva žena” Slavenke Drakulić, “Divlajkuša”, Marine Šur Puhlovski i Zbirku poezije “Plovna mjesta” Sanje Baković.

Voditeljica je Jelena Zlatar Gamberožić.

U domu za starije i nemoćne osobe Petrinja korisni čitaju “Tajni dnevnik Hendrika Groena” Hendrika Groena, “Suze i smijeh” Mire Gavrana i “Priče za razmišljanje” Jorge Bucaya.

Voditeljica je Jasenka Begić.

Hrvatski autori posjetit će književne klubove, predstaviti svoje knjige i razgovarati s korisnicima, uz moderiranje voditeljica klubova.

Objave s književnih klubova

1.) Dom za starije osobe Maksimir

2.) Dom za starije osobe Trešnjevka

3.) Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja